Χρηματιστήριο: Συνεχίζονται οι επιλεκτικές τοποθετήσεις – Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν

1 month ago 3

Τη συσσώρευση δυνάμεων συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις επιλεκτικές τοποθετήσεις να συντηρούν το θετικό πρόσημο για τέταρτη διαδοχική ημέρα.

Ωστόσο, η αδυναμία μιας πειστικής ανοδικής κίνησης προς τις 1.450 μονάδες είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη, μην επιτρέποντας στην ελληνική αγορά να αφήσει δυναμικά πίσω το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων και τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (ΚΜΟ-200).

Κι όλα αυτά, ενόσω σήμερα περιμένουμε μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας, λόγω της επικείμενης αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI, η οποία θα φέρει εκτόξευση του συναλλακτικού όγκου, ιδίως στις μετοχές του δείκτη Standard Greece -παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν αλλαγές στη σύνθεση των «9».

Πιο συγκεκριμένα, στην 1η ημέρα της τελευταίας εβδομάδας του Νοεμβρίου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή αύξηση κατά 0,37% και διαμορφώνεται στις 1.406,75 μονάδες, κερδίζοντας πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.401,58 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.403,14 έως 1.407,04 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 4 εκατ. ευρώ στο πρώτο 15λεπτο. 

Στο ταμπλό, τώρα, Τρ. Κύπρου και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ξεχωρίζουν με άνοδο άνω του +2,5%, ενώ η Helleniq Energy έπεται κοντά στο +2%. Από την πλευρά της, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υπερβαίνει τα 18 ευρώ και οδεύει προς νέο πολυετές ρεκόρ εν αναμονή της δημόσιας πρότασης των Αράβων.

Στάσιμες οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης δεν επιδεικνύει διάθεση για σημαντικές αγοραστικές κινήσεις, με αποτέλεσμα να αρκείται στο +0,26% και τις 1.189 μονάδες, απέχοντας 12% από τις φετινές «κορυφές».

Η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται στο +0,92% και τα 3,622 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής ακολουθεί στο +0,40% και τα 6,952 ευρώ, η μετοχή της Alpha είναι σχεδόν αμετάβλητη στο 1,52 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank μειώνεται στο -0,29% και τα 2,03 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,22% και 3.410 μονάδες), η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διευρύνεται κατά 1,1% και υπερβαίνει τα 18 ευρώ (ρεκόρ 24 ετών), καθώς όλοι περιμένουν την ολοκλήρωση του deal για την Τέρνα Ενεργειακή. Δυναμικά κινείται και η μετοχή της Helleniq Energy, η οποία αυξάνεται στο +1,7% και τα 6,8 ευρώ. Η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ταυτόχρονα, σκαρφαλώνει στο +2,6% και το 1,8 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από τα ικανοποιητικά μεγέθη του 9μήνου. Στον αντίποδα, οι μετοχές των ΟΤΕ, Coca – Cola, Jumbo και Lamda Development οπισθοχωρούν ελεγχόμενα κατά 0,5%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,58% και 2.237 μονάδες), η μετοχή της Intralot ξεχωρίζει στο +4,1% και το 0,92 ευρώ, σε μια προσπάθεια να αφήσει πίσω τις πρόσφατες ρευστοποιήσεις. Στο +1,5% ακολουθεί και η μετοχή της Intracom. Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των Optima, Τεχνικής Ολυμπιακής, Quest, Lavipharm, Dimand και Austriacard ενισχύονται κατά έως 1%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Q&R, η οποία εκτοξεύεται στο +4,7% και το 1,06 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 58 μετοχές κινούνται ανοδικά, 24 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,6 δισ. ευρώ. 

Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: Ποιους ευνοούν τα χαμηλότερα επιτόκια, ποιοι παίρνουν μεγάλες «ανάσες»

Στην τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου

Ένα σερί τριών ανοδικών συνεδριάσεων «τρέχει» αισίως το Χρηματιστήριο Αθηνών, με αποτέλεσμα να έχει επιστρέψει στα ψυχολογικά όρια των 1.400 μονάδων, υπερβαίνοντας ξανά τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών.

Ωστόσο, η μεταβλητότητα και η στασιμότητα εξακολουθούν να είναι κυρίαρχες στην ελληνική αγορά, ενόσω οι τράπεζες δυσκολεύονται να ανακτήσουν ένα ξεκάθαρα θετικό βηματισμό, απέχοντας αισθητά από τα φετινά υψηλά των 1.354 μονάδων (-12%).

Είναι σαφές, εξάλλου, ότι κάθε πειστική ανοδική κίνηση προϋποθέτει την αναγκαία συμμετοχή του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος θεωρείται βαρόμετρο για την ευρύτερη διακύμανση του Γενικού Δείκτη.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ, αυτήν την στιγμή, αποτελεί το Νο.1 ερωτηματικό για τις τραπεζικές μετοχές, καθώς επηρεάζει άμεσα τα έσοδα από τόκους. Κι αυτός ο άγνωστος «X» φαίνεται ότι προκαλεί προβληματισμό.

Την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις διεθνείς αβεβαιότητες, οι οποίες συνδέονται τόσο με τις γεωπολιτικές κρίσεις σε Ουκρανία – Μέση Ανατολή, όσο και με το σενάριο των εμπορικών δασμών, κάτι το οποίο μπορεί να τορπιλίσει τη δυναμική της ανάπτυξης.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την απουσία μιας θετικής έκπληξης από τον Fitch, έρχονται να «ψαλιδίσουν» τη διάθεση για ρίσκο, με αποτέλεσμα τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη των περισσότερων εισηγμένων να… περνούν στα ψιλά, μην καταφέρνοντας να βελτιώσουν τις ομολογουμένως χαμηλές αποτιμήσεις.

Σήμερα, στο μεταξύ, περιμένουμε την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI (μετά το τέλος της συνεδρίασης), κάτι που θα εκτοξεύσει τον τζίρο και τον όγκο των συναλλαγών, παρά το γεγονός ότι οι αλλαγές δεν αφορούν άμεσα τον Standard Greece.

Κάπως έτσι, η ελληνική αγορά εισέρχεται στην τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, έχοντας μια απόδοση +8,3% από τις αρχές του 2024. Ένα ποσοστό, το οποίο ναι μεν δεν εντυπωσιάζει (ιδίως συγκρινόμενο με το περσινό +39%), αλλά θέτει τις βάσεις για το 4ο συνεχόμενο κερδοφόρο έτος.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, οι επενδυτές δείχνουν διάθεση να συνεχίσουν τις αγοραστικές κινήσεις, με αποτέλεσμα ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 να κερδίζει 0,33% και να επιστρέφει στις 510 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, τα προσυμβόλαια της Wall Street βρίσκονται σε θετικό έδαφος, με τον Dow Jones να αυξάνεται κατά τουλάχιστον 250 μονάδες, σε μια προσπάθεια σύγκλισης με τα πρόσφατα ρεκόρ.

Κλωστοϋφαντουργία: Από πυλώνας σε… παρία του Χρηματιστηρίου

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-