Tο Iron Dome, δηλαδή, Σιδηρός Θόλος είναι σε μεταχείριση από τον Μάρτιο του 2011.
Πώς λειτουργεί και τα ποσοστά επιτυχίας
Πρόκειται ενδεχομένως για το ισχυρότερο σύστημα αεράμυνας στον κόσμο που έχει 3 στοιχεία: ένα ραντάρ που ανιχνεύει τους εισερχόμενους πυραύλους, ένα σύστημα εντολών και ελέγχου που καθορίζει το επίπεδο απειλής και έναν αναχαιτιστή.
Το σύστημα είναι κινητό και απαιτεί μόνο λίγες ώρες για να εγκατασταθεί, ενώ μπορεί να αναχαιτίσει και να καταστρέψει πυραύλους μικρού βεληνεκούς και βλήματα πυροβολικού.

Πώς λειτουργεί το Iron Dome
Σήμερα, στο Ισραήλ χρησιμοποιούνται 10 κινητά συστήματα Iron Dome. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή τους, την Rafael Advanced Defense Systems, η οποία αναπτύσσει στρατιωτικές και αμυντικές τεχνολογίες για τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), μια μόνο πυροβολαρχία μπορεί να προστατεύσει μια μεσαίου μεγέθους πόλη και να αναχαιτίσει πυραύλους που εκτοξεύονται από απόσταση ως και 70 χιλιομέτρων Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι χρειάζονται 13 συστήματα για την υπεράσπιση ολόκληρης της χώρας.
Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Rafael, το Iron Dome έχει ποσοστό επιτυχίας 90%. Ο ιστότοπός του αναφέρει ότι το σύστημα έχει αναχαιτίσει ως στιγμής πάνω από 5.000 πυραύλους.
Γιατί θέλει να το αλλάξει με το Iron Beam
Το αξία ενός μόνο πυραύλου αναχαίτισης Iron Dome κυμαίνεται μεταξύ 40.000 και 50.000 δολαρίων (36.650 και 45.800 ευρώ), σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον.
Δεδομένου του κόστους, ο ισραηλινός στρατός θέλει να αντικαταστήσει το σύστημα Iron Dome με ένα νέο όπλο άμυνας με λέιζερ που ονομάζεται Iron Beam.
Πώς λειτουργεί το Iron Beam
Η Rafael παρουσίασε για πρώτη κίνηση το όπλο υψηλής ενέργειας τον Φεβρουάριο του 2014. Η αμερικανική εταιρεία άμυνας Lockheed Martin συμμετέχει επίσης στο έργο από το 2022.
Η δέσμη λέιζερ υψηλής ενέργειας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταστροφή μικρών πυραύλων, drones και βλημάτων όλμων. Η επίνοια είναι επίσης ότι θα πρέπει να είναι ικανή να εξουδετερώνει σμήνη drones.
Τα πλεονεκτήματα του συστήματος Iron Beam σε σχέση με το Iron Dome περιλαμβάνουν πολύ χαμηλότερο αξία ανά βολή, θεωρητικά απεριόριστες προμήθειες πυρομαχικών και χαμηλότερο λειτουργικό κόστος.
Ωστόσο, οι εκτιμήσεις κόστους ποικίλλουν σημαντικά. Η ανάφλεξη του λέιζερ φέρεται να κοστίζει μόνο λίγα δολάρια ή ως και 2.000 δολάρια όταν ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα.
Η ξετύλιγμα του Iron Beam προοριζόταν αρχικά για τον Οκτώβριο του 2025, αν και ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε στα τέλη Μαΐου ότι είχε αναπτύξει ένα σύστημα άμυνας με λέιζερ σε πάλη για πρώτη φορά.