Ξεπέρασαν τα 800 εκατ. τα άτομα με διαβήτη παγκοσμίως

1 month ago 2

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των ενηλίκων που ζουν με διαβήτη παγκοσμίως καθώς, έχει ξεπεράσει τα 800 εκατομμύρια, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet» την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.

Η ανάλυση, που διεξήχθη από το Risk Factor Collaboration (NCD-RisC) με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), υπογραμμίζει την κλίμακα της επιδημίας του διαβήτη και την επείγουσα ανάγκη για ισχυρότερη παγκόσμια δράση για την αντιμετώπιση τόσο των αυξανόμενων ποσοστών ασθενειών όσο και της διεύρυνσης της θεραπείας.

Με αφορμή τα νέα στοιχεία ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Δρ Τέντρος Adhanom Ghebreyesus επεσήμανε: «Έχουμε δει μια ανησυχητική αύξηση του διαβήτη τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η οποία αντανακλά την αύξηση της παχυσαρκίας, που επιδεινώνεται από τις επιπτώσεις της εμπορίας ανθυγιεινών τροφίμων, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και την οικονομική δυσπραγία».

Ο ίδιος πρότεινε ότι για να θέσουν υπό έλεγχο την παγκόσμια επιδημία του διαβήτη, οι χώρες πρέπει να λάβουν επειγόντως δράση και, το πιο σημαντικό να χτίσουν συστήματα υγείας που παρέχουν πρόληψη, έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία.

Τα στοιχεία της μελέτης

Η μελέτη αναφέρει ότι ο παγκόσμιος επιπολασμός του διαβήτη στους ενήλικες αυξήθηκε από 7% σε 14% μεταξύ 1990 και 2022. Και ενώ τα ποσοστά διαβήτη έχουν εκτοξευθεί, η πρόσβαση σε θεραπεία παραμένει επίμονα χαμηλή ειδικά στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Αυτή η τάση οδήγησε σε έντονες παγκόσμιες ανισότητες καθώς, το 2022, σχεδόν 450 εκατομμύρια ενήλικες ηλικίας 30 ετών και άνω – περίπου το 59% όλων των ενηλίκων με διαβήτη – παρέμειναν χωρίς θεραπεία, σημειώνοντας μια αύξηση 3,5 φορές σε άτομα που δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία από το 1990. Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 90% από αυτούς ενήλικες χωρίς θεραπεία ζουν σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος.

Η μελέτη αποκαλύπτει περαιτέρω σημαντικές παγκόσμιες διαφορές στα ποσοστά διαβήτη, με τον επιπολασμό του διαβήτη – μεταξύ ενηλίκων ηλικίας 18 ετών και άνω – περίπου ένα 20% ζουν στη Νοτιοανατολική Ασία και στις Περιφέρειες της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτές οι δύο περιοχές, μαζί με την Αφρικανική Περιφέρεια, έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά κάλυψης θεραπείας διαβήτη, με λιγότερους από 4 στους 10 ενήλικες με διαβήτη να λαμβάνουν φάρμακα μείωσης της γλυκόζης για τον διαβήτη τους.

Η δέσμευση του ΠΟΥ για την παγκόσμια ανταπόκριση στον διαβήτη

Αντιμετωπίζοντας το αυξανόμενο βάρος του διαβήτη, ο ΠΟΥ ξεκινά ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο παρακολούθησης για τον διαβήτη. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα κρίσιμο βήμα στην παγκόσμια ανταπόκριση, παρέχοντας ολοκληρωμένη καθοδήγηση στις χώρες για τη μέτρηση και την αξιολόγηση της πρόληψης, της φροντίδας, των αποτελεσμάτων και των επιπτώσεων του διαβήτη. Παρακολουθώντας βασικούς δείκτες όπως ο γλυκαιμικός έλεγχος, η υπέρταση και η πρόσβαση σε βασικά φάρμακα, οι χώρες μπορούν να βελτιώσουν στοχευμένες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες πολιτικής. Αυτή η τυποποιημένη προσέγγιση δίνει τη δυνατότητα στις χώρες να δίνουν προτεραιότητα στους πόρους αποτελεσματικά, οδηγώντας σε σημαντικές βελτιώσεις στην πρόληψη και τη φροντίδα του διαβήτη.

Να σημειωθεί ότι το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τον Διαβήτη του ΠΟΥ, που κυκλοφόρησε το 2021, περιλαμβάνει το όραμα της μείωσης του κινδύνου διαβήτη και τη διασφάλιση ότι όλοι οι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με διαβήτη έχουν πρόσβαση σε δίκαιη, ολοκληρωμένη, οικονομικά προσιτή και ποιοτική θεραπεία και φροντίδα.

Το νέο έργο που θα αναληφθεί στο πλαίσιο του Συμφώνου αυτού, θα υποστηρίξει επίσης την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 από την παχυσαρκία, την ανθυγιεινή διατροφή και τη σωματική αδράνεια. Επιπλέον, το ίδιο έτος, εγκρίθηκε ένα ψήφισμα για τον διαβήτη στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας που καλούσε τα κράτη μέλη να αυξήσουν την προτεραιότητα που δίνεται στην πρόληψη, τη διάγνωση και τον έλεγχο του διαβήτη καθώς και στην πρόληψη και διαχείριση παραγόντων κινδύνου όπως η παχυσαρκία.

Ενώ, το 2022, ο ΠΟΥ καθόρισε 5 παγκόσμιους στόχους κάλυψης του διαβήτη που πρέπει να επιτευχθούν έως το 2030. Ένας από αυτούς τους στόχους είναι να διασφαλιστεί ότι το 80% των ατόμων με διαγνωσμένο διαβήτη επιτυγχάνει καλό γλυκαιμικό έλεγχο. Σήμερα ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ξανά την κλίμακα και τον επείγοντα χαρακτήρα της δράσης που απαιτείται για την προώθηση των προσπαθειών για τη κάλυψη του χάσματος.

Το επερχόμενο έτος 2025 θα παρουσιάσει μια σημαντική ευκαιρία για να καταλυθεί η δράση ενάντια στην ανησυχητική αύξηση του διαβήτη παγκοσμίως με την Τέταρτη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την πρόληψη και τον έλεγχο των μη μεταδοτικών ασθενειών (ΜΚΝ) που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο. Αυτή η συνάντηση φέρνει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων μαζί για να θέσουν ένα ισχυρό όραμα για την πρόληψη και τον έλεγχο των NCD, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, μέσω μιας συλλογικής δέσμευσης για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών και τη βελτίωση της πρόσβασης στην ανίχνευση και τη θεραπεία.

Με την ευθυγράμμιση των προσπαθειών προς τους στόχους του 2030 και του 2050, αυτή η συνάντηση υψηλού επιπέδου είναι μια κομβική στιγμή για την ενίσχυση των παγκόσμιων συστημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και την ανάσχεση της αύξησης της επιδημίας του διαβήτη.

Να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη παγκόσμια ανάλυση των τάσεων τόσο στα ποσοστά διαβήτη όσο και στην κάλυψη θεραπείας που βασίζεται σε δεδομένα από περισσότερα από 140 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που συμπεριλήφθηκαν σε περισσότερες από 1000 μελέτες που καλύπτουν πληθυσμούς σε όλες τις χώρες.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-