Στα πρόθυρα κατάρρευσης το Νοσοκομείο της Ρόδου

6 hours ago 2

«Σε ένα τροχαίο ατύχημα στην Κάλυμνο ή στη Λέρο στις 3 τα ξημερώματα θα κληθούν οι νευροχειρουργοί του νοσοκομείου της Ρόδου να αντιμετωπίσουν άμεσα τον νέο, συνήθως, δυστυχώς, πολυτραυματία. Η έγκαιρη παρέμβασή τους είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την ανθρώπινη ζωή. Εάν καταρρεύσει η νευροχειρουργική κλινική του νοσοκομείου της Ρόδου, σημαίνει ότι η αντιμετώπιση του τραύματος στο Νότιο Αιγαίο θα γυρίσει 25 χρόνια πίσω». 

Με αυτό το παράδειγμα ο αναισθησιολόγος Σάββας Καραταπάνης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου» καταδεικνύει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» την αδήριτη ανάγκη να κρατηθεί όρθια η Νευροχειρουργική Κλινική στο Νότιο Αιγαίο, αλλά και ολόκληρο το νοσοκομείο που συρρικνώνεται μέρα με τη μέρα λόγω της τραγικής υποστελέχωσης.

Οι ελλείψεις σε όλες τις κλινικές και τα τμήματα του νοσοκομείου σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι σοβαρές και διαχρονικές, εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Με μόλις το 50% των οργανικών θέσεων του νοσοκομείου να είναι καλυμμένες, και αυτές με βάση τις ανάγκες του 2012 και όχι τις σύγχρονες ανάγκες των ασθενών, μία-μία οι κλινικές του νοσοκομείου βρίσκονται στα πρόθυρα αναστολής λειτουργίας, μας λέει ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων, ειδικευόμενος παθολόγος Γιάννης Ψαρομπάς. Πολλά τμήματα του νοσοκομείου αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κλεισίματος ή υπολειτουργούν –Νευρολογική, Παθολογική, Παιδιατρική, Ακτινολογικό και Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών– λόγω της σοβαρής υποστελέχωσης, αλλά και λόγω των συνεχών μετακινήσεων γιατρών, ακόμα και ειδικευόμενων, προς μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας άλλων νησιών. Οι ακραίες συνθήκες υποστελέχωσης οδηγούν σε παραιτήσεις τους γιατρούς, αλλά η κυβέρνηση παρακολουθεί ψυχρά τα αποτελέσματα των πολιτικών της στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας.

Καμία ανταπόκριση δεν έχει υπάρξει στις αλλεπάλληλες, κλιμακούμενες εκκλήσεις για βοήθεια με επιστολές προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, του Συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών Ρόδου, των διευθυντών των δύο Παθολογικών Κλινικών του νοσοκομείου για την κατάσταση των πλέον κρίσιμων για την Υγεία των νησιωτών κλινικών παθολογίας, νευρολογίας, νευροχειρουργικής, ακτινολογίας, ΤΕΠ. Για το θέμα πραγματοποίησε παρέμβαση και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) με ανακοίνωσή της, κάνοντας λόγο για «κυβερνητική πολιτική που λογαριάζει την υγεία και τη ζωή των ασθενών σαν κόστος και οδηγεί στην υποβάθμιση ενός κρίσιμου νοσοκομείου της περιφέρειας».

Ελλείψεις

Με επιστολή τους οι διευθυντές των δύο παθολογικών κλινικών του νοσοκομείου –Σ. Καραταπάνης και Γ. Ψελλάκης– ενημερώνουν αναλυτικά τους αρμόδιους ότι «τρεις μόνιμοι γιατροί είναι υπό συνταξιοδότηση (ήδη βρίσκονται σε παράταση) και ο μοναδικός επικουρικός γιατρός της Β’ Παθολογικής Κλινικής παραιτήθηκε. Συνεπώς, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να καταρρεύσει η λειτουργία των δύο Παθολογικών Κλινικών εφόσον δεν υπάρχει στήριξη από νέους γιατρούς» και ζητούν «την άμεση προκήρυξη τεσσάρων θέσεων επιμελητών Α’ για τις ανάγκες των δύο Παθολογικών Κλινικών καθώς επίσης τον διορισμό τριών επικουρικών γιατρών Παθολογίας».

Παράλληλα στη Νευροχειρουργική Κλινική είχαν απομείνει μόλις τρεις γιατροί, οι οποίοι κάλυπταν τις υγειονομικές ανάγκες όχι μόνο του νησιού της Ρόδου αλλά ολόκληρου του νότιου Αιγαίου, καθώς δεν υπάρχει άλλη λειτουργούσα νευροχειρουργική κλινική στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες. Ακολούθησε η προ ημερών παραίτηση των δύο από τους τρεις νευροχειρουργούς του νοσοκομείου, ενώ ο τρίτος που έχει απομείνει προτίθεται να ακολουθήσει τους συναδέλφους του. Πρόκειται για μια Νευροχειρουργική από τις λίγες που έχουν απομείνει στην περιφέρεια, με μεγάλη επιστημονική και κοινωνική προσφορά χάρη στους γιατρούς της που παρά τις εκκλήσεις τους παρέμεναν χωρίς ενίσχυση και αναγκάζονταν να εκτελούν 10 εφημερίες τον μήνα ο καθένας, ενώ τους οφείλονται κανονικές άδειες τριών ολόκληρων ετών.

Ταυτόχρονα η Νευρολογική Κλινική του νοσοκομείου μετρά μόλις 4 νοσηλευτές και η διοίκηση του νοσοκομείου προτείνει να μετακινούνται σε αυτή 2 νοσηλεύτριες της Α’ Παθολογικής Κλινικής μπαλώνοντας τρύπες και δημιουργώντας νέες, απορρυθμίζοντας το πρόγραμμα ρεπό και αδειών της Α’ Παθολογικής Κλινικής. Την ίδια ώρα στο Τμήμα Υπερήχου εργάζονται 2 μόνιμοι γιατροί, ενώ προβλέπονται 5, και στο Τμήμα Αξονικού και Μαγνητικού Τομογράφου υπηρετούν 3 γιατροί ενώ προβλέπονται 5. Στο Τμήμα Υπερήχου, δε, λόγω πιστοποιημένου ποσοστού αναπηρίας, οι γιατροί δικαιούνται να πραγματοποιούν μειωμένο αριθμό εφημεριών –6 αντί για 8–, αλλά επιλέγουν να πραγματοποιούν οκτώ.

Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ έχει ξεκινήσει η τουριστική σεζόν, με τον πληθυσμό του νησιού και τις ανάγκες νοσηλείας να αυξάνονται. Το νοσοκομείο της Ρόδου εξυπηρετεί τους 125.000 κατοίκους της Ρόδου και των γύρω νησιών, πληθυσμός ο οποίος υπερδιπλασιάζεται το καλοκαίρι με τον τουρισμό.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-